Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.05.2008 19:02 - НЕ Е ВАЖНА ЦЕЛТА, А САМОТО ПЪТУВАНЕ…
Автор: veshti4ka Категория: Други   
Прочетен: 7660 Коментари: 12 Гласове:
0

Последна промяна: 31.05.2008 22:15


НЕ Е ВАЖНА ЦЕЛТА, А САМОТО ПЪТУВАНЕ…

Знанията, които са там отвъд…

От дълго време наблюдавам развитието на обществото като цяло. Това, което забелязвам като тенденция изобщо не ми харесва. Масовото величаене на материалното е взело застрашителни размери. Плаши ме факта, че все по-малко се чете, все по-малко се знае, а духовната страна на нещата е все по-дълбоко скрита за новите поколения.

На фона на всички тези факти, започнах да изпитвам неотложна нужда да направя нещо за себе си. От много време ме е интересувала психоанализата като наука. Започнах да чета огромно количество книги по въпроса. От всичко, което прочетох в тях стигнах до извода, че тя е затворила човека в определена рамка. Човешкият разум и логика подлежат на анализ и същевременно на корекция. Интересно е едно изказване на един от създателите на психоанализата Карл Густав Юнг: „Не можем да бъдем обективни, когато изследваме човешката душа, защото трябва да я изследваме чрез душата на наблюдаващия!” Бил е невероятно прав! Зад всеки определен човек има определен ум, душа, опит, ниво на съществуване. Зад всеки от нас има определена гледна точка, а това което за нас е обективно – за останалите е субективно. За жалост малко са хората, които разбират нещата по точно този начин. Повечето хора когато срещнат определен човек се опитват да го вградят в собствените си рамки. Когато не се получава му лепват етикети от всякакъв вид. Прословутата мания за ред на някои хора се опитва да изгради рамки и на човешката душа, а това не може да стане, защото душата е нещо необятно.

Психоанализата обаче ми даде тласъка да продължа напред в своите търсения за истинските мерки на човешката душа. Следващата ми стъпка беше да се запозная с астрологията. Това е една много интересна наука събрала в себе си както астрономия, така и психоанализа, и математика, и древна митология. Първоначално исках да открия себе си – защо правя така или иначе, защо се държа по един или друг начин, защо се плаша от това или онова. Наталната карта /подредбата на звездите в определена конфигурация в момента на раждането/ на един човек е карта на душата му, на това което той е и може да бъде. Тя е така нареченият наш „договор с небесното”. Така открих себе си наистина. Силните си и слабите си страни. Къде мога да проявявам мързел и къде трябва здраво да поработя. Това са все неща, които психоанализата трудно би ти ги обяснила. Обаче астрологията съчетана с психоанализа дава велики резултати. Не случайно и Юнг и Зигмунд Фройд в тежките си случаи са се обръщали към астрологията за помощ. В последствие открих, че не само те са били привърженици на астрологията. Доста велики умове са се оповавали на нея: Френсис Бейкън, Бенджамин Франклин, Лорд Нейпиър /откривателят на логаритмите/, Исак Нютон и много други. Дори астрономът и физик Кеплер колкото и да се е опитвал да я отрича накрая стигнал до извода, че е имал огромното желание да не вярва в нея, но че непоклатимите звездни конфигурации подхранвали неговата макар и неохотна вяра. До тук бях с несигурността си относно астрологичните карти. Време беше да продължа напред.

Винаги съм имала неприятното чувство, че някак си не се вписвам в сегашното време. Имах твърди принципи и определени схващания за живота. Може би възпитанието ми беше малко по-консервативно. Това, което се случваше в днешният ден не винаги ми беше по вкуса. Опитвах се да преодолея някои свои задръжки и разбирания, но явно не ми се получаваше. Всеки човек минава през доста превъплъщения в живота си, но едно от тях е може би перлата в короната – това е самоосъзнаването и даването на старт на процеса на търсене на духовните ценности. И както са казали древните китайци: „Не е важно достигането на целта, а пътят по който вървиш – самото пътуване!” … така, че аз просто продължих напред. Така открих за себе си древната философия Кабала - писана преди хилядолетия и съхранена единствено от евреите през всичките тези дълги години. Тази древна философия беше запазила истинските човешки ценности – нещата в които вярвах и смятах, че са загубени за днешният ден. Тя изразяваше много стройна схема от знания за това което е било преди нас и ще остане и след нас. Тя дава насоките за размисъл на човек за съществуването и за това защо сме дошли на този свят. За истинският смисъл на живота. За връзките ни с духовният свят и висшето си Аз.

Но отново тези знания не ми бяха достатъчни. Аз бях тръгнала като чист лист хартия и исках да запълня всяко празно пространство със знания. Всичко което четях ми беше интересно, но то водеше след себе си нова жажда за знания и нов хъс за обучение. Дзен учителят Шунрю Сузуки-роши е казал „Когато нямаме мисъл за постижения, за самите себе си, ние сме наистина начинаещи. Тогава действително можем да научим нещо.” Така продължих пътя си към изтока – древната философия на Китай, Япония и Индия. Усилено започнах да чета за така наречените чакри /енергийните центрове в нашето тяло/, започнах да медитирам, научих се да релаксирам. И отново четях ли четях…

Най-накрая можех вече да перифразирам любимият си сън, който не бях сънувала от години. Почти всяка вечер сънувах, че летя – просто разпервах ръце и политах. Беше невероятно изживяване! Но в по-ранните му варианти не можех да се издигам на голяма височина – винаги имаше някакви оплетени жици на електрически стълбове, които ми пречеха. След един доста голям трус в моя живот сънувах за последен път, че летя. Тогава беше различно – летях без никакви препятствия. Носех се над облаците, над цялата земя. Полетях и към звездите. Беше прекрасно, но беше за последно. Може би един психоаналитик би го разтълкулвал много бързо, но аз нямах нужда от знания поднесени на тепсия. Трябваше сама да намеря отговорите в собствения си живот. И го направих. Поех по собствения си път и зная, че вече нямам нужда да го сънувам – просто го правя наяве.

Щастието е в малките неща. В полета на птиците, в галещите лъчи на слънцето, в полъха на вятъра. Дори и в това да се потъркаляш в тревата и да усетиш нежната прегръдка на майката земя. Щастието е в това да се порадваш на дъгата – преплитането на цветове в мокрия въздух. Избрах да бъда щастлива ДНЕС. Не утре или вдруги ден, а ДНЕС! Миналото и бъдещето просто не съществуват, само сегашният миг е важен. Не можеш да си обещаеш, че ще бъдеш щастлив утре, защото това може и да не стане. Всеки миг от този живот е прекрасен и трябва да се живее пълноценно!

Знанията са нещо безценно, а аз съм щастлива да трупам много от тях. Всички те ме водят нанякъде. Не зная на къде пътувам, но това не е важно – важен е пътят…

10.05.2008

Мириам Witch




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. letisi - а най-важното за пътуването е да си
10.05.2008 22:30
щастлив защото това означава че вървиш по собствения си път:))))
цитирай
2. yuliya2006 - ТИ СИ НЕВЕРОЯТЕН И НЕОБИКНОВЕН Ч...
10.05.2008 23:34
ТИ СИ НЕВЕРОЯТЕН И НЕОБИКНОВЕН ЧОВЕК И ТЕ ОБИЧАМ!
С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
3. veshti4ka - letisi
11.05.2008 07:06
Щастието е навсякъде около нас - в лъчите на слънцето, в дъждовните капки, в порива на вятъра, в цветовете на дъгата... Целта е да се научиш да го усещаш в себе си и то СЕГА В ТОЗИ МОМЕНТ! Няма минало и няма бъдеще - ние живеем сега!
Да щастлива съм по пътя... :)))))))
цитирай
4. veshti4ka - Джулс,
11.05.2008 07:15
Аз съм съвсем обикновена жена. Просто намерих себе си и продължих напред. Исках да споделям с другите мислите си - и го правя!
Благодаря ти! Нека щастието огрява и твоят път!
цитирай
5. анонимен - Skarlet
12.05.2008 09:22
Хубаво е,когато човек стигне до тези прозрения.Това е истината-да намериш себе си,да се радваш на малките неща в живота. Много целувки от мен и ти желая успехи по пътя.....
цитирай
6. veshti4ka - Благодаря ти, Скарлетче!
12.05.2008 21:53
Много целувки и на теб и нека има светлина по твоя път!!!
цитирай
7. анонимен - Gotova li si
10.09.2008 01:58
Naistina li si gotova za znania...i za bolkata s kojato te idvat
цитирай
8. veshti4ka - Хъммм. . . Просветлението обикн...
13.09.2008 07:33
Хъммм... Просветлението обикновено идва с болка, но знанията едва ли... Доста неща съм преживяла! И все пак оцелях! А това е най-важното - да продължиш напред...
цитирай
9. анонимен - От това,което си написала разбрах,че си себедостатъчна
06.06.2009 09:51
От това,което си написала разбрах,че си себедостатъчна,което е ужасно.От няколко години по стечение на обстоятелствата живея в страна,където гъмжи от такива себедостатъчни хора,.Казано на прост език,отчуждени един от друг.Къде е мястото в твоя живот на най-човешките ценности като общуването и любовта между хората,на радостта да доставяш радост на другите?
цитирай
10. veshti4ka - до анонимния
02.01.2010 19:26
хахааааа чак сега влизам в собствения си блог и виждам невероятно умозаключение на некой професор по психология сигурно... интересно как достигнахте господин/госпожо анонимен до такъв дълбок психологичен анализ от едно есе - да се чуди и мае човек начи.... когато тръгнеш по Пътя това, за което вие пишете са най-естествените неща в живота, а онова което визирате са лицемерни ценности... когато не познавате даден човек нямате абсолютно никакво право да коментирате живота му, поради простата причина, че не всеки човек на тази планета живее хоризонтално като повечето хора - има и хора г-н/г-жо анонимен, които се движат по вертикалата...
цитирай
11. анонимен - част от цялото
16.02.2010 23:19
еей опасна си...направи го този професор на 2 стотинки. като си тръгнала по вертикалата,ако ме видиш - обади ми се - аз съм по спиралата.
цитирай
12. анонимен - deer and car accidents
18.03.2012 07:35
Again, this is an coverage. http://aburoin.com
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: veshti4ka
Категория: Изкуство
Прочетен: 174411
Постинги: 36
Коментари: 144
Гласове: 961
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031